Η διατολόγος-διατροφολόγος έχει εκπαιδευτεί ακολουθώντας το Nutrition care process, ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει όλα τα στάδια που περιλαμβάνει η φροντίδα για τον ασθενή σε επίπεδο διατροφής. Για ένα υγιές άτομο η διατροφική φροντίδα περιλαμβάνει την αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασής του, τον προσδιορισμό των θρεπτικών του αναγκών και τη διατροφική του εκπαίδευση, με στόχο την πρόληψη της εμφάνισης χρόνιων μη μεταδιδόμενων νοσημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή. Αντίστοιχα, η διατροφική φροντίδα για τον πάσχοντα, νοσηλευόμενο ή μη, είναι αρκετά πιο σύνθετη διαδικασία. Πέρα από την αξιολόγηση της θρέψης και τον εντοπισμό προβλημάτων που σχετίζονται με τη δίαιτα, η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τον σχεδιασμό μιας παρέμβασης και τη συνεχή αξιολόγηση αυτής. Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της διαδικασίας διατροφικής φροντίδας είναι η βέλτιστη σίτιση του ατόμου, ανάλογα με το στάδιο της ζωής και τα προβλήματα υγείας. Βασική στόχευση είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση των νοσημάτων και, συνολικά, η εξασφάλιση της υγείας.
Τα βήματα που ακολουθούνται κατά την διάρκεια των συνεδριών είναι τα εξής:
- Αξιολόγηση διατροφικής κατάστασης
- Ανίχνευση διατροφικού κινδύνου
- Συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών που αφορούν το ιατρικό, διατροφικό και κοινωνικό ιστορικό του ασθενούς, φυσική εξέταση, βιοχημικοί δείκτες.
- Εκτίμηση διατροφικών προβλημάτων
- Αξιολόγηση αναγκών & «διατροφική» διάγνωση.
- Καθορισμός στόχων διατροφικής φροντίδας
- Καθορισμός προτεραιοτήτων.
- Σχεδιασμός και εφαρμογή διατροφικής παρέμβασης
- Μετάφραση των πληροφοριών αξιολόγησης σε στρατηγικές και δραστηριότητες, ώστε να καλυφθούν οι στόχοι κατά προτεραιότητα.
- Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της διατροφικής φροντίδας έτσι ώστε να εξεταστεί εάν επιτεύχθηκαν οι στόχοι και διερευνάται εάν υπάρχουν άλλοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν, για να καλυφθούν οι ανάγκες του ασθενούς και οι ποιότητα ζωής του.