Γιορτάζοντας αύριο την Εθνικής μας εορτή και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου πολλοί από εμάς έχουμε ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία του εορταστικού τραπεζιού ακολουθώντας για ακόμα μία φορά την παράδοση και το έθιμό μας.
Κατά τη θρησκεία μας, η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η παλαιότερη και η πιο αυστηρή χρονική περίοδος. Στην έναρξη της καθιέρωσής της τον 4ο αιώνα μ.Χ προβλεπόταν ξηροφαγία με τους πιστούς να τρώνε μόνο μία φορά την ημέρα και αυτή μετά τις 3 το μεσημέρι. Μέσα στην περίοδο της Τεσσαρακοστής η νηστεία διαφοροποιόταν, δίνοντας την ευκαιρία στους πιστούς να ενδυναμώσουν. Η πρώτη διαφοροποίηση είναι ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου. Επειδή πρόκειται για μία χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και επειδή είναι αφιερωμένη στην Παναγία καταναλώνονται το ψάρι, το ελαιόλαδο και ο οίνος. Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περίπου τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου. Και επειδή το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τα νοικοκυριά, καθιερώθηκε ο παστός μπακαλιάρος αποτελώντας μία φτηνή αλλά και εύκολη λύση για το νοικοκυριό.
Λίγα λόγια για την διατροφική αξία του τραπεζιού της 25ης Μάρτιου
Ένα τυπικό τραπέζι της 25η Μαρτίου αποτελείται κυρίως από τον μπακαλιάρο, την σκορδαλιά, τα βραστά παντζάρια και το κρασί. Ο μπακαλιάρος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη και αποτελεί μία πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος β και άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως φώσφορο, ψευδάργυρο, ιώδιο, σελήνιο και μαγνήσιο. Όσον αφορά την σκορδαλιά παρόλο που κατασκευάζεται με πατάτα ή ψωμί, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σκόρδου ανεβαίνει η θρεπτική της αξία καθώς το σκόρδο περιέχει γύρω στις 200 βιολογικά δραστικές ενώσεις, αρκετές από τις οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.Είναι πλούσιο σε αλλισίνη, μία ουσία που προσδίδει στο σκόρδο την χαρακτηριστική οσμή και γεύση. Οι αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου έχουν αποδοθεί στην αλλισίνη. Τέλος τα παντζάρια έχουν και αυτά πλούσια θρεπτική ιδιότητα. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και C, κάλιο, φυλλικό οξυ, φυτικές και περιέχει 2 σχετικά σπάνια μεταλλικά στοιχεία το μαγγάνιο και κοβάλτιο, το οποίο είναι συστατικό της βιταμίνης Β12.
Η θερμιδική αξία του γεύματος μπορεί πολύ εύκολα να υπερβεί και αυτό γιατί ο τρόπος μαγειρέματος του ψαριού αποδίδει πολλές θερμίδες καθώς πρόκειται για ένα τηγανητό ψάρι σε κουρκούτι. Σε συνδυασμό κιόλας με την σκορδαλιά η οποία περιέχει σημαντική ποσότητα ελαιόλαδου μιλάμε σίγουρα για ένα θερμιδικά πλούσιο γεύμα. Ενδεικτικά αν υποθέσουμε πως κάποιος θα καταναλώσει 1 φιλέτο μπακαλιάρου τηγανητό και περίπου 3 κουταλιές της σούπας σκορδαλιάς το γεύμα του θα προσφέρει 570 θερμίδες. Στις παραπάνω θερμίδες δεν συμπεριλαμβάνονται οι θερμίδες που πιθανόν να καταναλωθούν μέσω άλλων φαγητών και ροφημάτων ή ποτών.
Τιps για να περιορίσουμε λίγο τις θερμίδες και να καταναλώσουμε ένα πιο διατροφικά υγιεινό γεύμα τηρώντας πάντα την διατροφική μας ρουτίνα
- Προτιμήστε να καταναλώσετε τον μπακαλιάρο σας ψητό ή πλακί ή καταναλώστε μισή ποσότητα τηγανητό και μίση ποσότητα ψητό ή αφαιρέστε το κουρκούτι.
- Μειώστε την ποσότητα του ελαιόλαδου κατά την παρασκευή της σκορδαλιάς.
- Αν φτιάχνετε την σκορδαλιά με ψωμί, χρησιμοποιείστε 50% λευκό ψωμί και 50% ψωμί ολικής αλέσης. Αν κάνετε την σκορδαλιά με πατάτα προσθέστε και γλυκοπατάτα για να μειώσετε λίγο τον γλυκαιμικό δείκτη του πιάτου.
- Καταναλώστε σαλάτα με ελάχιστο ελαιόλαδο και μπόλικο λεμόνι ή ξύδι.
- Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο και αν καταναλώνετε αναψυκτικά προτιμήστε τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη.
- Απολαύστε το γεύμα σας και μην τρώτε βιαστικά.