H Cannabis sativa L. είναι ένας αρχαίο φυτό το οποίο ξεκίνησε να καλλιεργείται στην Ασία πριν από πολλά χρόνια. Το φυτό αυτό περιέχει πολλά κανναβινοειδή. Τα πιο γνωστά είναι η ψυχοτρόπος ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (ΤΗC), η οποία είναι υπεύθυνη για την ευφορία που προκαλεί η κάνναβη, και η καναββιδιόλη (CBN), η οποία είναι μία μη ψυχοδραστική ουσία. Η ήμερη κάνναβη (Cannabis sativa) δεν μπορεί να συνθέσει την τετραϋδροκανναβινόλη (ΤΗC). Παρόλ’ αυτά, μικρές ποσότητες κανναβινοειδών (CBN και THC) μπορεί να παραχθούν μέσω του μηχανισμού της αποκαρβοξυλίωσης, που είναι η θέρμανση της κάνναβης. Έτσι η βιομηχανική κάνναβη (hemp) έχει ελάχιστη περιεκτικότητα σε THC και πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα σε κανναβιδιόλη και γι’ αυτό επιτρέπεται να κυκλοφορούν προϊόντα που έχουν λιγότερο από 0.2% ΤHC, αφού θεωρούνται πως δεν έχουν καμία ψυχοδραστική ιδιότητα και δεν αυξάνεται ο κίνδυνος του ”εθισμού”.
Στην αγορά και κυρίως σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα διατροφή οι σπόροι κάναβης είναι διαθέσιμοι. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά την διατροφική αξία αυτών των και την χρήση τους στην βιομηχανία των τροφίμων.
Τα λιπαρά οξέα αποτελούν το 25%-35% των θερμίδων. Σημαντικό είναι εδώ να αναφερθεί πως το 90% των θερμίδων που αναφέρθηκαν παραπάνω προέρχονται από τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ω3 και ω6 (PUFA) με την βέλτιστη αναλογία καλή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επομένως η κατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών οξέων, γνωστά και ως <<κακά>> λιπαρά είναι πολύ μικρή. Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, την εμφάνιση των φλεγμονών και του διαβήτη και να συμβάλλει θετικά στην θεραπεία της ρευματοειδή αρθρίτιδας.
181 πρωτεΐνες έχουν βρεθεί στους σπόρους κάνναβης οι οποίοι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό με αποτέλεσμα να έχουμε ένα τρόφιμο με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι πρωτεΐνες που καταναλώνονται από τους σπόρους κάνναβης είναι ανάλογες των ζωικών πρωτεϊνών. Το μεγαλύτερο ποσοστό αμινοξέων προέρχεται από την αργινίνη και το γλουταμινικό οξύ. Η αργινίνη δρα, ώστε να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και να παρεμποδίζει την κυτταρική αντιγραφή των όγκων. Αυξάνει το μέγεθος και την δραστικότητα του θύμου αδένα ο οποίος παράγει λεμφοκύτταρα τα οποία βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το γλουταμινικό οξύ από την άλλη, είναι ο βασικός νευροβιβαστής στον εγκέφαλο.
Το 30-45% των θερμίδων στους σπόρους κάνναβης αποτελούνται από φυτικές ίνες (διαλυτές και μη διαλυτές) με αναλογία 20:80 ενώ περιέχουν και άλλες βιταμίνες όπως η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη Α, καθώς και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Ερευνητές έχουν δείξει πως και οι σπόροι κάνναβης περιέχουν φυτικό οξύ, σε αναλογία αντίστοιχη με αυτή των οσπρίων επομένως μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση συγκεκριμένων μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως του σιδήρου.
Η βιομηχανία τροφίμων έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί τους σπόρους κάνναβης για την παραγωγή προϊόντων όπως ψωμί, μπάρες δημητριακών, προϊόντα χωρίς γλουτένη και πατέ. Το αλεύρι κάνναβης επειδή δεν περιέχει γλουτένη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στην παραγωγή προϊόντων χωρίς γλουτένη και να καταναλωθεί από άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη (κοιλιοκάκη). Μία έρευνα έδειξε πως η πρωτεΐνη του ψωμιού αυξήθηκε κατά 38% όταν το 20% του σταρένιου αλευριού αντικαταστάθηκε από αλεύρι κάνναβης. Άλλες έρευνες έχουν δείξει αύξηση φυτικών ινών και πολυφαινολών με την προσθήκη αλευριού κάνναβης.
Τι λένε οι κλινικές μελέτες;
Ενώ τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα και έχουν μελετήσει τον ρόλο που έχει η λήψη της βιομηχανικής κάνναβης στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων φαίνεται να συμφωνούν μεταξύ τους, οι κλινικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε ανθρώπους, φαίνεται πως χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης καθώς τα αποτελέσματα είναι αντιφατικά. Τα αποτελέσματα άλλων ερευνών που έχουν μελετήσει τα οφέλη της κατανάλωσης βιομηχανικής κάνναβης έχουν δείξει πως ενισχύουν την υγεία του δέρματος ενώ πιθανόν να βελτιώνουν τα συμπτώματα σε περιπτώσεις εκζέματος, της ατοπικής δερματίτιδας και άλλων δερματικών παθήσεων. Συνεπώς, ενώ φαίνεται πως μπορεί η κατανάλωση της βιομηχανικής κάνναβης να επιδρά θετικά σε κάποιες παθήσεις και να βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ κάποιων ανθρώπων, χρειάζονται παραπάνω έρευνες για να μπορέσουμε να βγάλουμε καλύτερα συμπεράσματα. Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί πως επειδή υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές επεξεργασίας της κάνναβης θα πρέπει η επιρροή των διαφορετικών αυτών τεχνολογιών επεξεργασίας να μελετηθεί σε συσχέτιση με τις ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία των προϊόντων διατροφής βιομηχανικής κάνναβης.
Πηγές
- Diksa. S., Rita R., Anuradha, D., and A. K., 2022.Nutritional qualities of hemp seed (Cannabis sative L.): An underutilized source of protein and fat. The Pharma Innovation Journal, 11 (10), pp. 518-521
- Kaul, N., Kreml, R., Austria, J., Richard, M. 2008. A comparison of fish oil, flaxseed oil and hempseed oil supplementation on selected parameters of cardiovascular health in heathy volunteers. The Journal of the American College of Nutrition, 27, pp. 52-58
- Kinosian, B., Glick, H., Preiss, L., Puder, K.L. 1995. Cholesterol and coronary heart disease: Predicting risks in men by changes in levels and rations. Journal of Investigative Medicine, 43, pp. 443-450.
- Palmiere, B., Laurino, C. & Valada, M. 2017. Short-term efficacy of CBD-enriched hemp oil in girls with dysautomatic syndrome after human papillomavirus vaccination. Israel Medical Association Journal, 19, pp. 79-84.
- Prociuk, M., Edel, A.L., Richard, M. 2008. Cholesterol-induced stimulation of platelet aggregation is prevented by a hempseed-enriched diet. Canadian Journal pf Physiology and Pharmacology, 86, pp.153-159.
- William L., Pangzhen Z., Danyang Y. and Zhongxiang F., 2019. Hempseed in food industry: Nutritional value, health benefits, and industrial applications. Reviews in Food Science and Food Safety, 1-27.